Min farmor lavede bare de bedste fastelavnsboller, og heldigvis har hun givet opskriften videre til os andre i familien. Og nu er det vist på tide den også kommer på hjemmesiden.
Du skal bruge:
Dejen:
- 500 g hvedemel
- 150 g margarine
- 100 g gær
- 2 æg
- 40 g sukker
- 2 dl mælk
- ½ tsk kardemomme
- ½ tsk salt
Cremen:
- 5 dl mælk
- 4 tsk vaniljesukker (eller 2 vaniljestænger)
- 4 æggeblommer
- 4 spsk sukker
- 4 spsk maizena mel
Sådan gør du:
Dejen:
- Afvej melet og kom ca. halvdelen i en stor skål
- Smuldr margarinen i melet til det er helt findelt
- Varm mælken til den er lillefingervarm og bland det med gær i en anden skål
- Når gæren er helt opløst hældes blandingen ned til mel og margarine i den store skål og røres sammen.
- Tilsæt æggene og rør rundt
- Bland lidt af det sidste mel med kardemomme, sukker og salt og rør det i blandingen i den store skål
- Tilsæt mere mel indtil konsistensen er rigtig, dejen skal være dejlig blød, og ikke være for tør
- Lad dejen hæve 1 time
Cremen:
- Bring mælk og vanilje i kog
- Imens piskes æggeblommer, sukker og maizena sammen i en skål
- Hæld den kogende mælk i æggemassen mens der piskes
- Hæld blandingen tilbage i gryden og varm op til kogepunktet. Cremen må ikke koge, da den så kan skille
- Hæld cremen i 2 dybe tallerkner, så den hurtig kan blive kold
Samling af fastelavnsbollerne:
- Tag noget dej af gangen og rul det ud
- Skær dejen ud i firkanter og placer lidt creme på hver firkant
- Fold dejen sammen om cremen og læg fastelavnsbollerne på pladen med samlingen nedad
- Lad bollerne hæve 30 minutter på pladen
- Pensl med æg eller mælk og bag i ovnen ca. 20 minutter ved 180 grader
- Inden servering pyntes fastelavnsbollerne med brun glasur
Tips:
Hvis man kan lide rosiner i bagværk kan man lægge lidt rosiner oven på cremen i hver fastelavnsbolle