Grove Høvdingeboller

Denne opskrift er oprindeligt fra Brugsens Børnekogebog, men med tiden er min variant blevet lidt grovere.

Da jeg skulle skrive opskriften opdagede jeg at jeg ikke vidste hvor meget jeg bruger af hver ingrediens, så jeg skal lige have bagt dem igen, hvor jeg vejer af hvor meget jeg putter i af hver.

Men bare man justerer mængden af mel til sidst, går det sjældent galt 🙂

Du skal bruge:

  • 7 dl lunkent vand
  • 50 g gær
  • Havregryn
  • Frø (solsikke, hørfrø, chia, græskarkerner, hvad man nu er i humør til, gerne to slags)
  • Hvedemel
  • Olie
  • 1 tsk sukker
  • 1 tsk salt

Sådan gør du:

  1. Smuldr gæren ud i lille-finger-varmt vand og rør rundt
  2. Tilsæt havregryn og frø og rør rundt
  3. Tilsæt olie og rør rundt
  4. Tilsæt af noget melet og rør rundt
  5. Tilsæt sukker og salt
  6. Tilsæt så meget mel at dejen kan æltes
  7. Ælt dejen godt, tilsæt mere mel hvis det er nødvendigt
  8. Når dejen er æltet lækker, sættes den til at hæve ca. 30 minutter
  9. Form dejen til boller, jeg plejer at have en dyb tallerken med vand og olie jeg dypper fingrene i. På den måde undgår man at dejen klistrer fast på fingrene, og man undgår samtidig at få for meget mel ind i bollerne.
  10. Lad bollerne efterhæve 30 minutter
  11. Bag 20-30 minutter ved 180 g (jeg kan ikke huske hvor lang tid de plejer at få)

Tips:

Skal det gå hurtigt, fungerer det også rigtig godt at lave tykke flutes, så der bliver 6-8 flutes ud af dejen.

Har du lidt a38, yoghurt naturel eller lign. bliver det godt, hvis det tilsættes sammen med olien.