Susses Oldemors opskrift, som jeg har været så heldig at få, og har tilføjet lidt ekstra beskrivelse, for Susses oldemor vidste jo godt hvordan man lavede småkager.
Du skal bruge:
- ca. 750 g mel
- 1/2 tsk hjortetaksalt
- 450 g bage-margarine
- 3-4 vaniljestænger
- 350 g sukker
- 2 æg
Sådan gør du:
Dag 1:
- Det meste af melet og hjortetakssalt blandes i en skål (gem lidt mel så konsistensen kan justeres senere)
- Skær margarinen i stykker og bland det i melet. Ælt blandingen til du har noget der minder om revet ost (dette skridt er ren meditation)
- Skrab vaniljen af stængerne og bland med lidt sukker og tilsæt sammen med resten af ingredienserne
- Ælt til dejen til den ensartet, tilsæt mel til du har en passende konsistens.
- Pak dejen ind i husholdningsfilm og læg den i køleskabet i ca. et døgn.
Dag 2:
- Pladen med stjernemønster sættes i kødhakkeren (eller hvordan din vaniljekrans-maskine nu virker)
- Ovnen tændes på 200 g over-og-under-varme (det bliver bare ikke ligeså godt med varmluft)
- Dejen køres igennem maskinen.
- Dejstrimlerne skæres i passende længder og formes til kranse.
- Bages på midterste rille i ovnen i ca. 8 minutter.
Tips:
Vigtigt: Køb god vanilje
Nogen foretrækker små kranse, andre (Kasper) foretrækker store. Begge dele smager skønt, men man får selvfølgelig mere kage af gangen hvis man laver de store 🙂
Hvis man bruger smør i stedet for bage-margarine skal mængden reduceres ellers flyder de helt ud.