Vaniljekranse

Susses Oldemors opskrift, som jeg har været så heldig at få, og har tilføjet lidt ekstra beskrivelse, for Susses oldemor vidste jo godt hvordan man lavede småkager.

Du skal bruge:

  • ca. 750 g mel
  • 1/2 tsk hjortetaksalt
  • 450 g bage-margarine
  • 3-4 vaniljestænger
  • 350 g sukker
  • 2 æg

Sådan gør du:

Dag 1:

  1. Det meste af melet og hjortetakssalt blandes i en skål (gem lidt mel så konsistensen kan justeres senere)
  2. Skær margarinen i stykker og bland det i melet. Ælt blandingen til du har noget der minder om revet ost (dette skridt er ren meditation)
  3. Skrab vaniljen af stængerne og bland med lidt sukker og tilsæt sammen med resten af ingredienserne
  4. Ælt til dejen til den ensartet, tilsæt mel til du har en passende konsistens.
  5. Pak dejen ind i husholdningsfilm og læg den i køleskabet i ca. et døgn.

Dag 2:

  1. Pladen med stjernemønster sættes i kødhakkeren (eller hvordan din vaniljekrans-maskine nu virker)
  2. Ovnen tændes på 200 g over-og-under-varme (det bliver bare ikke ligeså godt med varmluft)
  3. Dejen køres igennem maskinen.
  4. Dejstrimlerne skæres i passende længder og formes til kranse.
  5. Bages på midterste rille i ovnen i ca. 8 minutter.

Tips:

Vigtigt: Køb god vanilje

Nogen foretrækker små kranse, andre (Kasper) foretrækker store. Begge dele smager skønt, men man får selvfølgelig mere kage af gangen hvis man laver de store 🙂

Hvis man bruger smør i stedet for bage-margarine skal mængden reduceres ellers flyder de helt ud.